WENEN - De Oostenrijkse politicus Jörg Haider werkt aan een comeback in de top van zijn Vrijheidspartij (FPÖ). In een interview met de Oostenrijkse televisie zei de voormalige partijleider dat hij zijn kwakkelende partij weer op de been wil helpen.

Haider veroorzaakte in 2000 een enorme rel door opmerkingen waarin hij zich positief uitliet over het nazisme. Toen de FPÖ dat jaar toetrad tot de regering, stelde de Europese Unie sancties in. Daarop stapte Haider uit de nationale politiek, maar hij wordt nog steeds gezien als de grote man achter de schermen van de ultra-rechtse FPÖ.

"Mijn terugtreden in 2000 is een vergissing gebleken die verregaande consequenties had", aldus Haider in het interview. "Nu is het de taak van de kern van de partij, zoals (partijvoorzitter en vice-kanselier) Herbert Haupt en mijzelf, om ervoor te zorgen dat de zaken weer gaan zoals ze moeten gaan."

De FPÖ verloor bij de verkiezingen van november eenderde van haar aanhang. De regeringscoalitie van de FPÖ met de Volkspartij wordt de afgelopen maanden bovendien geconfronteerd met grootschalige demonstraties.

Haider zal naar verwachting op een partijbijeenkomst dit weekeinde steun zoeken voor zijn terugkeer. Hij kan mogelijk terugkeren als partijvoorzitter of zelfs als vice-kanselier in de regering. Haider benadrukte dat de uiteindelijke beslissing echter bij Haupt ligt.