WASHINGTON/RIYAD - Het vermeende brein achter de aanslagen van 12 mei in de Saudische hoofdstad Riyad zit in Saudi-Arabië achter slot en grendel. Dat hebben Saudische en Amerikaanse functionarissen donderdag bevestigd.

Het zou gaan om Ali Abdul Rachman al-Gamdi, alias Abu Bakr al-Azdi. Hij zou samen met de nog voortvluchtige Al-Dandani de drijvende kracht zijn geweest achter de aanslagen. De man zou ook banden hebben met het netwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Door de zelfmoordaanslagen, gericht tegen gebouwen met buitenlanders, vielen 34 doden en circa 200 gewonden.

Al-Gamdi zou zich volgens de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten hebben overgegeven aan de autoriteiten in Riyad. Volgens hem gaat het om "een belangrijke arrestatie en een grote overwinning in de oorlog tegen het terrorisme". Een anonieme Amerikaanse bron meldde echter dat Al-Gamdi gevangen was genomen.

Al-Gamdi zou donderdag zijn gearresteerd. Verscheidene internationale persbureaus citeerden eind mei overigens al een belangrijke Saudische krant waarin de arrestatie van Al-Gamdi werd gemeld op gezag van betrouwbare bronnen. Klaarblijkelijk was dat bericht onjuist.