PARIJS - In de Franse kerncentrale Tricastin, waar eerder deze maand 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof uit een container lekte, heeft zich een nieuw ongeluk voorgedaan. Ongeveer honderd mensen zijn tijdens onderhoudswerkzaamheden in de centrale "licht" radioactief besmet geraakt, meldde het Franse energiebedrijf EDF woensdag.

Volgens EDF steeg het stralingsniveau toen radioactieve deeltjes uit een buis ontsnapten. De Franse nucleaire waakhond ASN benadrukte dat het bij de slachtoffers slechts gaat om een fractie van de maximaal toegestane dosis radioactieve straling.

Gesloten

Tricastin in Zuid-Frankrijk heeft tijdelijk zijn deuren moet sluiten vanwege de gelekte uraniumhoudende vloeistof, die terechtkwam in een nabijgelegen rivier.

Inwoners van de regio Vaucluse mochten daarna geen water drinken en vis eten uit lokale rivieren, akkers irrigeren of aan watersport doen.

Uraniumlek

Afgelopen week werd ook een uraniumlek ontdekt tijdens een controle in een nucleaire centrale in Romans-sur-Isère, in het zuidoosten van het land. Uit een ondergrondse leiding lekte water met licht radioactief uranium.

Volgens de autoriteiten was er geen gevaar voor omwonenden en het milieu.