DUBAI - De voormalige Iraakse minister van Informatie, Mohammed al-Sahhaf, maakt vrijdag zijn comeback op televisie. De Arabische nieuwszender al-Arabiya zendt die avond een vraaggesprek uit met de grote ster van de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak van dit voorjaar. De zender maakte dat donderdag in Dubai bekend.

"Voor de eerste keer sinds de val van Bagdad zal de vedette van de derde Golfoorlog, ex-minister van Informatie Mohammed Said al-Sahhaf, op televisie verschijnen vanuit zijn huis in Bagdad", aldus de zender in een donderdag uitgegeven communiqué. Al-Arabiya haastte zich erbij te vermelden dat de voormalige bewindsman zich aan Amerikaanse militairen had overgegeven. Die lieten hem na verhoor vrij.

De Britse krant The Daily Mirror meldde woensdag al dat Al-Sahhaf in een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad Bagdad was gearresteerd. Hij staat niet op de lijst van de 55 meestgezochte Irakezen.

Haar grijs geworden

Het interview met de minister van Informatie werd donderdag al opgenomen. Een klein fragment van het vraaggesprek werd donderdag getoond. Al-Sahhaf had zijn uniform afgelegd en droeg een grijs shirt. Zijn korte haar was vrijwel geheel grijs geworden.

De minister van Informatie van Saddam Hussein maakte tijdens de oorlog furore door zijn aanhoudende optimisme over een Iraakse overwinning op de Amerikanen en Britten. Zelfs toen het standbeeld van Saddam Hussein op 9 april omver was gehaald, weigerde Al-Sahhaf te beseffen dat het spel uit was. Met het geluid van geweervuur duidelijk hoorbaar op de achtergrond hield hij vol dat er niets aan de hand was en dat "alles normaal" was.

Pas op 10 april, toen het wapengekletter in Bagdad wel heel dichtbij kwam, nam hij de wijk. T-shirts met Sahhafs uitspraak "We have everything under control", verkochten als warme broodjes. Zelfs de Amerikaanse president Bush zei in april dat hij wel eens speciaal de televisie aan had gedaan om naar de persconferenties van de Iraakse minister van Informatie te kijken. "Hij was geweldig", aldus Bush.