WLADYSLAWOWO - Het schip van de Nederlandse organisatie Woman on Waves heeft donderdagmiddag de Poolse haven Wladyslawowo uitgevaren. Het ging naar internationale wateren en keerde in de avond terug.

Een woordvoerster van de organisatie wilde om veiligheidsredenen niet kwijt of er tijdens de vaart Poolse vrouwen aan boord waren. In internationale wateren zou de organisatie de abortuspil kunnen verstrekken aan vrouwen die zestien dagen over tijd zijn. Bij terugkeer kwam opnieuw de douane aan boord.

Boete

Woman on Waves heeft de boete betaald die de Poolse havenautoriteiten woensdag hadden opgelegd omdat het schip zondag zonder toestemming de haven van Wladyslawowo was binnengegaan. Het ging om een bedrag van omgerekend ongeveer 2700 euro. Nadat de havenmeester het bonnetje had gezien, kon de abortusboot, de Langort uit Rostock, uitvaren.

Zowel bij vertrek als terugkeer stond een groepje Poolse demonstranten leuzen te schreeuwen. Woman on Waves wil tot 5 juli in Polen blijven. De organisatie ageert met het bezoek tegen de in haar ogen achterhaalde Poolse abortuswetgeving. In het katholieke land is zwangerschapsonderbreking op enkele uitzonderingen na verboden. Of het schip tussentijds nogmaals naar internationale wateren vaart, weet de organisatie nog niet.