ROTTERDAM - Nederlandse Marokkanen in psychische nood kunnen deze zomer in Marokko een beroep doen op hulpverleners van Riagg Rotterdam. Het hulpteam reist de cliënten voor het eerst achterna, bevestigde donderdag een woordvoerder van Riagg Rijnmond noordwest.

Een bezoek aan familie en vrienden blijkt vaak zo emotioneel en stressvol dat migranten een terugval kunnen beleven. Dat geldt vooral voor Marokkanen die in Nederland als gevolg van migratie worden behandeld voor depressies of angsten. De hulpverleners willen met hun aanwezigheid voorkomen dat ze na de zomervakantie met hun therapie weer van voren af aan moeten beginnen.

Spreekuur

Het Rift-project is primair bedoeld voor Rotterdamse cliënten en hun gezinnen, tussen de 150 en tweehonderd mensen. Zij kunnen in juli en augustus in de grote steden een spreekuur bezoeken en medicijnen krijgen. Andere Marokkanen op vakantie kunnen ook bij de hulpverleners terecht. Als het project succesvol is, wil Riagg de service eveneens aan Turkse migranten aanbieden.

Marokko

De hulpverleners die naar Marokko gaan, zijn een maatschappelijk werker en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige van Marokkaanse afkomst. Ze houden spreekuren in grote steden als Rabat, Casablanca en Tanger, waar veel Nederlandse Marokkanen tijdens hun vakantie verblijven. De hulpverleners hebben hun cliënten al ingelicht en onder Rotterdamse Marokkanen zijn folders verspreid.

Geen overbodige luxe

Volgens Riagg is het mobiele hulpteam geen overbodige luxe. "Het is al jaren zo dat migranten van een bezoek aan hun geboorteland aardig in de knoop kunnen raken. Het is voor hen emotioneel om familie en vrienden te zien", aldus de woordvoerder. Fractievoorzitter Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam reageerde woedend op het initiatief. "Dit is belachelijk. Typisch de softe sector om die mensen tot in het vliegtuig te verzorgen. Aan dit soort dingen gaat Nederland kapot. Die hulpverleners zijn hard nodig in Rotterdam. Daar hebben we gigantische wachtlijsten. Los die eerst eens op."

Sörensen gaat de zaak aan de kaak stellen in de commissie voor veiligheid. "Geen cent van Rotterdam mag er naar dit project gaan. Zijn die hulpverleners Marokkanen? Nou, dan hebben ze een lekkere vakantie."

Het ministerie van Volksgezondheid en de inspectie gezondheidszorg willen geen oordeel vellen over het Rift-project. "De behandelmethode valt onder de eigen verantwoordelijkheid van het Rotterdamse Riagg", zegt een woordvoerder van het ministerie.