BELGRADO - Radovan Karadzic is vooralsnog van plan om zijn eigen verdediging te voeren voor het Joegoslavië-Tribunaal als hij wordt uitgeleverd aan het VN-hof in Den Haag.

Dat heeft zijn Servische advocaat Svetozar Vujacic dinsdag in een interview met het televisieprogramma Nova gezegd.

Vujacic zei dat juristen, historici en hijzelf de verdediging van Karadzic voorbereiden.

Uitlevering

Karadzic zit op dit moment in een gevangenis in Belgrado in afwachting van zijn uitlevering. Vujacic zei verder dat zijn cliënt de realiteit accepteert zoals die op dit moment is.

De voormalige Bosnisch-Servische leider is blij dat zijn familie niet meer zo onder druk staat nu hij is gearresteerd. Militairen deden geregeld invallen in onder meer de woning van Karadzic' echtgenote in het Bosnische skidorp Pale.

Broer

Ook volgens de broer van Karadzic is hij rustig onder de aanhouding. Luka Karadzic omschreef zijn broer na een bezoek dinsdag als "zeer vitaal, rustig, zelfbewust en voorbereid op alles wat hem te wachten staat."

Desondanks maakte de advocaat bekend dat Karadzic in beroep zal gaan tegen het besluit van het Servische Tribunaal voor Oorlogsmisdaden om Karadzic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Daarvoor heeft Karadzic drie dagen de tijd.

Ongeregeldheden

Servische ultranationalisten hebben meer moeite met de arrestatie van Karadzic. Een demonstratie van ongeveer 250 aanhangers van de Servische Radicale Partij (SRS) in de hoofdstad Belgrado draaide dinsdagavond uit op ongeregeldheden.

Op het Plein van de Republiek bekogelden zij de politie met fakkels, flessen en stoelen uit nabijgelegen restaurants. Onder de demonstranten was de secretaris-generaal van de SRS, Aleksandar Vucic.

Beveiligd

Karadzic is jarenlang door de Servische geheime dienst beveiligd. Dat heeft de Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic gezegd. Dacic stelde dat de politie niets te maken had met de arrestatie van maandag.

"De geheime dienst heeft hem beschermd, de geheime dienst heeft hem nu overhandigd", aldus de bewindsman in Servische kranten van woensdag.

Dacic is leider van de socialistische partij SPS van wijlen president Slobodan Milosevic. Hij was altijd tegen de arrestatie van Karadzic en zei eerder dat hij alleen zou instemmen met uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal als de voormalige leider van de Bosnische Serven zich vrijwillig zou melden.

Wachten

Voor de gevangenis in Scheveningen zijn woensdagochtend rond acht uur cameraploegen begonnen hun spullen weer op te bouwen. Enkele buitenlandse media hebben de nacht in een hotel doorgebracht, in de wetenschap dat de komst van Radovan Karadzic nog wel dagen op zich kan laten wachten.

Volgens een beveiliger van het 'mediakampement' was het rustig in de nacht van dinsdag op woensdag. ,,Veel media gingen weg. Er bleven slechts twee ploegen.''