HAARLEM - In Volendam luidt een gezegde: Wat je thuis niet doet, doe je helemaal niet bij Jan Veerman. "Ik verzaak nooit", zei de Volendamse horecabaas donderdagochtend voor de rechtbank in Haarlem. "Als een ander dat wel doet, accepteer ik dat niet. Goed is nooit goed genoeg."

Veerman probeerde een beeld neer te zetten dat hij een zeer strenge baas was voor zijn personeel die de regels altijd zo goed mogelijk heeft proberen na te leven. Een aantal slachtoffers was het daar echter niet mee eens. "Lachwekkend", noemde een zwaar verbrand meisje uit Volendam het relaas van Veerman.

"Het is niet waar wat hij zegt. Hij probeert het alleen maar veel mooier te maken." Het meisje was zelf veertien toen ze al met haar vriendinnen in café De Hemel kwam. "En ook op rustige zaterdagavonden. Maar hij heeft ons nog nooit gevraagd te vertrekken."

De Volendamse café-eigenaar zegt na de brand veel te hebben gedaan voor de slachtoffers. Zo heeft hij geld overgemaakt ten behoeve van de slachtoffers, waaronder 2,5 miljoen gulden verzekeringsgeld. Ook heeft hij contact gezocht met de Stichting Nieuwjaarsbrand Slachtoffers Volendam (BSNV). Veerman: "Dan hoor ik later zo'n woordvoerder voor de televisie zeggen dat ik niet met de stichting wil praten, terwijl we al maanden in gesprek zijn."

Zwart maken

Ook had Veerman geen goed woord over voor de gemeente en pastoor Berkhout. "De vorige burgemeester, meneer Bulte, heeft mij alleen maar zwart gemaakt. En hun eigen stoep hebben ze schoongeveegd."

Hij zei altijd veel voor de Volendamse gemeenschap te hebben gedaan, zoals het sponsoren van sportclubs en het financieel steunen van de te restaureren kerk. Veerman deed zo zijn best het beeld dat na de brand is ontstaan over zijn persoon, bij te stellen. "Wat heb ik nou verkeerd gedaan. Dit heb ik ook niet gewild. Hier zijn geen winnaars, alleen maar verliezers." De zitting gaat donderdagmiddag verder met het horen van de andere twee verdachten.