BELGRADO - De Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic is opgepakt. Het kantoor van de Servische president Boris Tadic maakte de arrestatie bekend.

Karadzic is vrijdag aangehouden toen hij in een bus zat in Belgrado. Dat zegt zijn advocaat, Svetozar Vujacic. Volgens de Servische regering is de verdachte van het Joegoslavië-Tribunaal maandag opgepakt.

De advocaat stelt dat de aanhouding illegaal is omdat Karadzic niet meteen is voorgeleid voor de rechter, maar eerst drie dagen in de cel heeft gezeten. Vujacic weet niet welke politie-eenheid zijn cliënt heeft opgepakt.

Onder toezicht

De regering en de advocaat stellen beiden dat Karadzic zich niet heeft verzet tegen zijn arrestatie. Volgens de regering stond Karadzic al weken onder toezicht na een tip over zijn verblijfplaats door een buitenlandse inlichtingendienst.

Zijn advocaat zegt dat Karadzic in goede gezondheid verkeert, maar dat hij wel is afgevallen sinds hij middden jaren negentig voor het laatst in de media verscheen. Volgens zijn advocaat weigert Karadzic momenteel te eten.

Meest gezocht

Karadzic was een van de meest gezochte verdachten van oorlogsmisdaden ter wereld. Het Joegoslavië-Tribunaal dringt al jaren bij de Servische autoriteiten aan op zijn uitlevering.

Hij wordt onder meer verdacht van genocide op mogelijk achtduizend moslimmannen en -jongens na de val van de enclave Srebrenica in 1995. Nederlandse blauwhelmen onder bevel van overste Karremans slaagden er toen niet in de bevolking te beschermen.

Mijlpaal

Nabestaanden, de NAVO, de Europese Unie (EU) en hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal Serge Brammertz reageerden verheugd op Karadzic' arrestatie. Zowel Brammertz als de Finse EU-Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) spraken van een mijlpaal in de samenwerking tussen Belgrado en het Tribunaal. De Eurocommissaris zei dat de aanhouding gunstig is voor de Servische kansen op EU-lidmaatschap.

Echtgenote

De familie van Karadzic was daarentegen "vol schok en ongeloof" over de aanhouding, liet zijn echtgenote weten. Ook de grootste oppositiepartij van Servië, de ultranationalistische SRS, reageerde woedend. Een kopstuk van de partij zei dat "mensen verdwijnen die symbolen van het patriottisme zijn."

In de Servische hoofdstad Belgrado gingen ongeveer vijftig woedende ultranationalistische Serviërs de straat op om te demonstreren tegen de aanhouding. Tot ongeregeldheden kwam het echter niet. In Sarajevo, de hoofdstad van buurland Bosnië, werd de arrestatie met gejuich ontvangen. Auto's reden luid claxonnerend door de stad.

Wanneer Karadzic naar de gevangenis van het Tribunaal in Scheveningen gebracht zal worden, is nog onduidelijk. Maandagavond is hij naar de onderzoeksrechter van het Oorlogs Misdaden Tribunaal in Belgrado gebracht.

Verhoor

Het verhoor van Karadzic is rond 05.00 uur maandagnacht afgerond. Dat zei onderzoeksrechter Milan Dilparic van het Servische Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in Belgrado dinsdag. Over de inhoud van het verhoor deed hij geen uitspraken.

Het verhoor is de eerste stap in de procedure voor de uitlevering van Karadzic aan het Joegoslavië-Tribunaal. Een rechter zal nu onderzoeken of aan alle voorwaarden voor uitlevering is voldaan. Binnen 72 uur moet een besluit daarover genomen worden.

Volgens een verklaring van de Servische regering is Karadzic maandag aangehouden. Tijdens het verhoor heeft Karadzic echter gezegd dat hij afgelopen vrijdag is gearresteerd in een bus in Belgrado, zei zijn raadsman. Sindsdien zou hij vastgehouden zijn.

Media

Minstens tien cameraploegen hebben zich dinsdagochtend opgesteld bij de strafgevangenis in Scheveningen. Ook buitenlandse media zijn aanwezig. Zij wachten op een mogelijke aankomst van Karadzic.

In een speciale vleugel van de gevangenis worden de verdachten van het Joegoslavië-Tribunaal van de Verenigde Naties (VN) vastgehouden.

Na de arrestatie van de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic in 2001 stonden de media in groten getale te wachten op diens aankomst in Scheveningen. Die arriveerde in de nacht met een helikopter.

Radovan Karadzic gearresteerd