LIMA - Zeker 236 mensen zijn om het leven gekomen door een grote brand in het historisch centrum van de Peruaanse hoofdstad Lima. De brand ontstond zaterdagavond omstreeks half acht (plaatselijke tijd) in een gebouwencomplex met winkels en woningen.

Bekijk video

Dat gebeurde volgens getuigen toen een verkoper in een vuurwerkwinkel een stuk vuurwerk aanstak om het aan een klant te demonstreren. Dat leidde tot een kettingreactie in de voorraad vuurwerk, waardoor brand ontstond.

De brandweer rukte met ongeveer veertig wagens uit. Na enkele uren blussen kampten de korpsen met een tekort aan water omdat het waterleidingnet in Lima niet is voorbereid op een brand van een dergelijke omvang.

Brandweerlieden zeiden dat ze zeker honderd verkoolde lijken hebben gevonden en dat tientallen auto's zijn uitgebrand. "Zestig doden hebben we op straat gevonden en we weten niet hoeveel er nog in de gebouwen liggen", aldus commandant Nicolini.

Vuurwerkhandel

In het gebouwencomplex in het historisch centrum van Lima zijn allerlei winkels gevestigd, waaronder een zaak waar vuurwerk wordt verkocht. Die winkel lag met het oog op de jaarwisseling vol vuurwerk. Volgens ooggetuigen ontstond de brand in de vuurwerkhandel toen een verkoper een stuk vuurwerk demonstreerde aan een klant. Het vuur breidde zich vervolgens razendsnel uit.

Veel mensen vluchtten in paniek naar de daken. Winkeliers sloten zich uit angst voor plunderingen op in hun eigen zaken. Taxichauffeurs die voor het winkelcentrum stonden kwamen eveneens om in de vlammen. "Ik heb de resten van mensen in hun auto's en op straat gezien", zei een geschokte Nicolini.

De politie heeft honderden mensen ingezet om te verhinderen dat de bevolking aan het plunderen slaat. President Toledo heeft zondag en maandag tot dagen van nationale rouw uitgeroepen. Hij heeft getroffenenen financiële steun toegezegd.