LOCHEM - Op een stortplaats aan de Hagendijk in Lochem staat sinds woensdagavond een afvalberg in brand. Het gaat om allerlei soorten vuil, waaronder asbest. De brandweer verwacht nog de hele nacht bezig te zijn met blussen, zei een woordvoerder.

De brandweer heeft geen grote concentraties gevaarlijke stoffen gemeten, maar adviseert burgers die binnen een straal van een kilometer van de brand wonen voor de zekerheid ramen en deuren gesloten te houden. Ook is geen asbest neergeslagen in de omgeving.

De brand, die is ontstaan in afval dat eerder op de dag is gestort, woedt vooral in de ondergrondse gangen die worden gebruikt om gassen af te voeren. Deze gassen worden gevormd tijdens het rottingsproces. Met een bulldozer wordt vuilnis weggeschoven zodat blussen mogelijk is. Volgens een woordvoerder van Essent, eigenaar van de stortplaats, is er geen explosiegevaar.

Vijf brandweerkorpsen bestrijden de brand. Over de oorzaak is nog niets bekend. Het treinverkeer is ter hoogte van Lochem stilgelegd om water uit het Twente Kanaal, dat achter het spoor ligt, te kunnen pompen.