BUENOS AIRES - De Argentijnse president Kirchner heeft woensdag (plaatselijke tijd) een onderzoek gelast naar de hulp die gevluchte nazi's in het verleden van de Argentijnse overheid hebben gekregen. Het Zuid-Amerikaanse land werd na de Tweede Wereldoorlog een populaire schuilplaats voor Duitse oorlogsmisdadigers.

Tussen 1946 en 1950 zochten zo'n 180 nazi's en honderden collaborateurs hun toevlucht in Argentinië. Dat was deels te danken aan de fascistische sympathieën van de toenmalige president Juan Domingo Peron.

Het land was tot nu toe nooit bereid dit hoofdstuk uit zijn geschiedenis in de openbaarheid te brengen. Onlangs ontstond in Argentinië een rel toen een onderzoeksjournalist ontdekte dat immigratiedocumenten hierover verdwenen zijn. De kersverse regering van Kirchner wil nu dat die papieren weer boven tafel komen.

"We gaan deze documenten zoeken en vinden, want we hebben het doel om ze openbaar te maken", aldus de directeur van het instituut dat met het onderzoek is belast. Argentinië kent met .000 leden de grootste joodse gemeenschap van Zuid-Amerika.