MONROVIA - Het centrum van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia is woensdag met raketten beschoten. De regeringstroepen zetten zware artillerie in om de rebellen uit de stad te verdrijven, aldus VN-waarnemers.

Ook op een opslagplaats van de Amerikaanse ambassade werden raketten afgevuurd. Hierbij zouden negen doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Onder hen waren geen Amerikanen, meldde het ambassadepersoneel.

Duizenden vluchtelingen waren woensdag naar het terrein gevlucht op zoek naar bescherming voor de gevechten in de straten van de hoofdstad. Ze worden opgejaagd door de regeringstroepen die de vluchtelingen ervan verdenken de rebellen in het West-Afrikaanse land te steunen.

Bestand

Door deze uitbarsting van geweld lijkt een vreedzame oplossing voor de oorlog in Liberia verder weg dan ooit. Een week geleden werd een bestand gesloten tussen de regeringstroepen, loyaal aan president Charles Taylor, en de rebellen van de groepering Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD). Slechts een dag na het bestand, dat erop gericht was het jarenlange conflict te beëindigen, zeiden de rebellen beschoten te worden. Recentelijk hebben beide partijen gezworen de oorlog tot het bittere einde uit te vechten.

Militaire interventiemacht

Ondertussen heeft het hoofd van een delegatie van de VN-Veiligheidsraad de Amerikaanse overheid opgeroepen een militaire interventiemacht naar Liberia te sturen. De delegatie reist vanaf donderdag rond in landen in West-Afrika om de politieke situatie daar te beoordelen. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zei in reactie hierop dat de Verenigde Staten de situatie in Liberia blijven volgen.