PRAAG - De rechtbank in de Tsjechische hoofdstad Praag heeft woensdag twee scholieren uit Zoetermeer (zestien en zeventien jaar) veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar. De rechter acht hen schuldig aan het met geweld beroven van een Tsjechische vrouw. Dat meldde een woordvoerder van de ouders van de jongens woensdagavond.

De leerlingen maakten deel uit van een groep van 46 scholieren uit 4 havo en 5 vwo van het Erasmus College in Zoetermeer, die half mei op schoolreis in Praag was. De jongens verlieten in de nacht het pension waar ze verbleven, en beroofden een Tsjechische vrouw. De politie hield ze later aan.

De scholieren stellen dat ze hebben gehandeld in een opwelling, onder invloed van drank. De Tsjechische rechter wilde van dergelijke verzachtende omstandigheden niets weten. ”Dit is een zware klap, hier hadden we niet op gerekend. De jongens en hun ouders zijn onthutst”, zei de woordvoerder van de Zoetermeerders.

Hoge beroep

De Tsjechische advocaat van de scholieren heeft direct na de uitspraak hoger beroep aangetekend. Het is echter niet zeker dat de zaak nog een keer voorkomt. Als ze in hoger beroep gaan, moeten de jeugdige Zoetermeerders in de Tsjechische gevangenis blijven. De advocaat van het duo had gevraagd of de jongens het hoger beroep in Nederland zouden mogen afwachten. De rechter wees dit verzoek af.

Volgens de woordvoerder van de jongens is het mogelijk verstandiger om toch af te zien van hoger beroep. In dat geval kunnen de jongens hun straf hoogstwaarschijnlijk in Nederland uitzitten en komt er een einde aan een periode van onzekerheid. Donderdag gaan de ouders van de jongens de situatie met de advocaat bespreken op de ambassade van Nederland in Praag.