BUENOS AIRES - Het Argentijnse kabinet heeft zaterdag president Adolfo Rodriguez Saá zijn ontslag aangeboden. De president heeft het ontslag nog in beraad.

De actie van het kabinet komt na ernstige ongeregeldheden in Buenos Aires. Betogers tegen de regering drongen in de nacht van vrijdag op zaterdag het parlementsgebouw binnen en stichtten er een kleine brand, die korte tijd later werd gedoofd.

In een verklaring onderstreept het kabinet dat Saá, die een week geleden door de volksvertegenwoordiging tot opvolger van de afgetreden president De La Rua werd gekozen, het geweld betreurt. Hij roept de Argentijnen op de "sociale vrede te handhaven".

Argentinië kampt met een zware economische crisis. De demonstranten liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag onder meer te hoop tegen het voorstel van de nieuwe president om naast de peso en de dollar een derde munt te introduceren, de argentino.

Veel Argentijnen vrezen dat zij binnenkort met een waardeloze munt opgescheept zitten. Hun woede gold ook Carlos Grosso, de adviseur van Saá die van financieel gesjoemel wordt verdacht. Grosso diende vrijdag zijn ontslag in.

/NIEUWSAgenten gewond geraakt bij Argentijnse betoging (video)Argentijnse banken dicht tot na nieuwjaar