RIJSWIJK - Prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn zijn niet uit elkaar. Dat zei de prinses woensdag duidelijk tijdens een televisie-interview met Frits Barend (RTL4).

De Telegraaf meldde woensdagmorgen stellig dat de prinses haar man had gedumpt. “Een walgelijk stuk”, aldus Margarita. Het is volgens haar “weer een manier om Edwin en mij uit elkaar te halen. Ik denk dat veel mensen ons een hak willen zetten.” De prinses, glunderend naast haar man op de bank, zei dat ze vierkant achter hem staat en dat haar huis in Frankrijk niet wordt verkocht.

Een bekende van de prinses liet woensdag tegen het ANP ook doorschemeren dat er inderdaad sprake is van een breuk. Advocaat mr. S. Kalff echter, die het paar bijstaat in het omgaan met de media, ontkende toen dat de twee hebben gebroken.

‘Meningsverschil’

Hem was ook niet bekend of er misschien een tijdelijke breuk is geweest. “Je hebt wel eens een meningsverschil, een andere visie.” Inmiddels deden geruchten de ronde dat het paar het over de rechtszaken zelf niet helemaal eens was. Volgens Kalff gaan Margarita en Edwin gewoon door met de rechtszaken tegen het Rijk en het Koninklijk Huis.

De secretaresse van prinses Irene was woensdagmorgen totaal verrast door de berichtgeving. Uit het gesprek met haar leek op te maken dat dit ook voor prinses Irene, de moeder van Margarita, zelf gold. Ten huize van de moeder van De Roy werd gereageerd met een geprangd klinkend “geen commentaar”.

‘Tirannieke houding’

De reden voor de vermeende breuk tussen de twee was volgens De Telegraaf de 'tirannieke houding' van De Roy van Zuydewijn. Margarita ging gebukt onder de psychische terreur van haar man, zo tekende de krant op uit de mond van een niet nader genoemde vriend. Het kasteel in Zuid-Frankrijk waar het echtpaar woonde, zou inmiddels leeg staan en mogelijk worden verkocht.

Met het oog op de jongste editie van De Telegraaf verscheen de Roy van Zuydewijn dinsdagavond, alleen, in het tv-programma NOVA. Daarin noemde de echtgenoot van Margarita de huwelijkse problemen ook al een fabel. “Wij staan samen, als man en vrouw, in deze zaak. We hebben een diepe liefdesband, die ons overeind houdt.” Hij zei dat “voor heel veel mensen de problemen zouden zijn opgelost” als hun huwelijk zou stranden.

In de NRC zei hij eerder: “Samen zijn we onbezorgd, de rest is een kwestie van de stal opruimen.” Enkele maanden geleden leek de prinses ook rotsvast in de relatie te geloven, toen ze in NOVA zei: ”Wij staan, Edwin en ik, zo sterk dat we niet uit elkaar te drijven zijn, dus of de campagne doorgaat of niet, wat ze willen bereiken, bereiken ze niet.” Die ‘ze’ waren de Oranjes, die vooral Edwin zouden hebben gedwarsboomd.

Advocaat breekt

Dinsdag werd bekend dat de advocaten P. Nicolaï en J. Pen De Roy van Zuydewijn niet langer willen vertegenwoordigen. Ze willen wel verder gaan met Margarita. Over de redenen van de breuk wilden de advocaten niets zeggen.

Nachtmerrie voor koningin

De zaak-Margarita is een nachtmerrie voor koningin Beatrix, die altijd bang is geweest voor ‘Engelse toestanden’. De Rijksvoorlichtingsdienst liet na de eerste verhalen van Margarita en Edwin namens de koningin weten dat de koninklijke familie zich niet herkende in de klaagzang van het paar over de Oranjes, maar dat ‘uit liefde voor de prinses’ verder niet werd gereageerd. Op staatsbezoek in Chili liet koningin Beatrix de meegereisde pers weten zich grote zorgen te maken over haar nichtje.