DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken stelt onder druk van de Tweede Kamer een onderzoek in naar de inrichtingskosten van het nieuwe kantoor van de top van uitkeringsinstantie UWV.

CDA, VVD, PvdA en SP vinden de inrichtingsprijs van 918 euro per vierkante meter veel te hoog voor een instantie met een belangrijke publieke taak, het uitvoeren van de WW en WAO. Uit correspondentie van de Rijksgebouwendienst blijkt dat tussen de 350 en 600 euro gangbaar is.

"Volgens mij komen er gouden kranen en misschien ook wel een sauna en klimmuur", sneerde CDA-Kamerlid Verburg. Ze vindt dat De Geus een deel van de geplande investeringen moet "verbieden en terugdraaien". "Dit is schandalig. Van alles los." Ook Pvda-Kamerlid Noorman sprak van "een schande". "Voor een gigantisch bedrag een gebouw luxueus herinrichten, terwijl het spiksplinternieuw is, kan absoluut niet."

De Geus had de Tweede Kamer maandag nog laten weten "geen aanleiding voor nader onderzoek" te zien, maar moest daar dinsdag tijdens het debat op terug komen. Hij zegde een onderzoek toe dat voor 1 oktober klaar zal zijn. "Ik hoop dat het meevalt. Anders moeten we vaststellen dat dit eens maar nooit weer is", aldus De Geus. "Het imago van de publieke dienstverlening is in het geding. Dit heeft te maken met mentaliteit en toewijding. Sier maken met publieke middelen kan niet."

Voorzitter Joustra van de Raad van Bestuur van het UWV heeft de minister in twee brieven op het hart gedrukt dat speculaties over een zeer luxueuze inrichting van de UWV-kantoren (62.000 vierkante meter) in Amsterdam "niet op waarheid berusten en derhalve uit de lucht gegrepen zijn." Twee 'klokkenluiders' brachten de verbouwingsplannen onder de aandacht van de Kamerleden Noorman en De Ruiter (SP).

De UWV-top zou volgens de medewerkers een met veel marmer bekleed penthouse willen inrichten op de bovenste verdieping. Volgens De Ruiter is "een razzia" gaande tegen het duo en is alle informatie over de verbouwing van de internetsite van het UWV gehaald.

Het onderzoek van De Geus zal bestaan uit een vergelijking van inrichtingskosten tussen het UWV en andere zelfstandige bestuursorganen. Hij zal onder meer de kosten van rechtbanken en de Tweede Kamer bij de studie betrekken. "Als er geen normen zijn, kijk ik wat redelijk en billijk is."