BAGDAD - De voormalige Iraakse minister van Informatie Mohammed Said al-Sahhaf is in een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad Bagdad gearresteerd. Dat heeft de Britse krant Daily Mirror woensdag gemeld op gezag van een bron binnen de Amerikaanse-Britse coalitie in Irak. Volgens de krant is Al-Sahhaf maandagavond aangehouden in een huis van een familielid.

Hij staat niet op de lijst van de 55 meest gezochte Irakezen. Al-Sahhaf maakte tijdens de oorlog furore door zijn aanhoudende optimisme over een Iraakse overwinning op de Amerikanen en Britten. Zelfs toen het standbeeld van Saddam Hussein op 9 april omver was gehaald, weigerde al-Sahhaf te beseffen dat het spel uit was. Met het geluid van geweervuur duidelijk hoorbaar op de achtergrond, hield al-Sahhaf vol dat er niets aan de hand was en dat "alles normaal" was.

Bagdad

Pas op 10 april, toen het wapengekletter in Bagdad wel heel dichtbij kwam, nam hij de wijk. De manager van de tv-studio was de laatste die hem had gezien. Al-Sahhaf "vouwde de epauletten van zijn militaire jasje neer om zijn rang te verhullen. Hij nam afscheid en verdween door de achterdeur", aldus de studiomanger onlangs.

Het feit dat Al-Sahhaf tegen beter in onwaarheden vertelde, werkte bij velen op de lachtspieren. Zelfs de Amerikaanse president Bush is fan van hem geweest. Bush onderbrak naar eigen zeggen bijeenkomsten zodra al-Sahhaf voor de televisie kwam.

Volgens een woordvoerder van de Patriottische Unie Koerdistan (PUK) wilde al-Sahhaf zich al eerder overgeven aan de Amerikanen. Maar die zouden helemaal geen belangstelling voor hem hebben gehad, omdat hij niet op de lijst van meest gezochte Iraki's stond.