HILVERSUM - De publieke omroep kan 60 tot 100 miljoen euro per jaar besparen door efficiënter te werken. Dat concludeert onderzoeksbureau McKinsey. Het rapport over de financiële situatie van de omroep is woensdag bekend geworden. Het stuk is opgesteld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) wegens de bezuinigingen die de overheid de omroep heeft opgelegd.

De regering heeft de omroep in 2004 een bezuiniging van 40 miljoen euro per jaar opgelegd. In 2007 is dat gestegen naar 80 miljoen. Omdat ook de STER-inkomsten zullen dalen door de stagnerende economie zijn stevige maatregelen nodig. "Om de bezuiniging voor 2004 te realiseren en tegelijkertijd investeringen te kunnen doen in verbeteringen zijn keuzes op het takenpakket nodig", schrijven de onderzoekers.

Zenders

Onder 'taken' verstaat McKinsey complete zenders die wezenlijk anders moeten gaan werken, waarvoor in sommige gevallen wetswijzigingen nodig zijn. De onderzoekers doen geen aanbevelingen, maar schetsen de keuzes. Zo zou 747 AM (vroeger Radio 5) in piekuren Radio 1 kunnen doorgeven en alleen in daluren de doelgroepen tegemoet kunnen komen (besparing 8 miljoen per jaar).

Een andere taak, het gratis verspreiden van programma's via de satelliet, kan wellicht ook worden gestopt. Net als het uitzenden van tv-programma's via de ether (besparing 3 tot 14 miljoen per jaar). Het beperken van het aantal omroeporkesten en -koren levert maximaal 16 miljoen op jaarbasis op. Het korten van de taken van de Wereldomroep bespaart de overheid 21 tot 29 miljoen euro per jaar.