ROTTERDAM - Een op de vijf Nederlanders is tijdens zijn vakantie passief en onbereikbaar. Ruim 20 procent van de vakantiegangers zet zijn mobiele telefoon uit en reageert niet op binnenkomende e-mails. Nederlandse toeristen vinden het het leukste om niks te doen.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek onder 1200 Nederlanders, Duitsers en Belgen dat is uitgevoerd in opdracht van bungalowparkketen Center Parcs. Van de Nederlanders viert 85 procent vooral vakantie om te ontspannen. Tweederde wil uitrusten van gedane arbeid, 'dingen van zich af zetten' en energie opdoen. Daarbij heeft 60 procent alleen oog voor de partner en het gezin. Ruim de helft wil enkel genieten van de zon.

Nederlanders zijn volgens Center Parcs opvallend weinig actief tijdens hun vakantie. Eenderde van de Duitsers vindt het bijvoorbeeld prettig om actief bezig te zijn tijdens de vakantie, tegen 22,7 procent van de Nederlanders.

Centerparcs heeft vijftien bungalowparken in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk waar jaarlijks 3,2 miljoen gasten verblijven. De Nederlanders, Duitsers en Belgen zijn volgens een woordvoerster van Center Parcs de belangrijkste klanten van de bungalowparkketen.