JERUZALEM - Functionarissen van Israël en de Palestijnse Autoriteit ontmoeten elkaar woensdagavond opnieuw. Zij hopen tot een akkoord te komen over terugtrekking van Israëlische troepen uit het noorden van de Gazastrook en Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldde de Israëlische publieke radio.

De Palestijnen moeten na het vertrek van de Israëlische militaire eenheden de politietaken in deze twee gebieden overnemen. Aan het overleg zouden de Palestijnse minister van Veiligheidszaken Mohammed Dahlan en de Israëlische generaal-majoor Amos Gilad, die de Israëlische activiteiten in de bezette gebieden coördineert, deelnemen.

Beide partijen proberen al enkele dagen tot overeenstemming te komen. Het overleg was volgens het dagblad Haaretz eerder uitgesteld. Het struikelpunt zou de eis van de Palestijnen zijn om vrij gebruik te kunnen maken van de belangrijkste noord-zuidroute in de Gazastrook. Het Israëlische leger zou hier veel moeite mee hebben omdat de weg dicht langs nederzettingen loopt. De militairen vrezen aanslagen.

Palestijnse Autoriteit

Intussen zouden vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit en de belangrijkste radicale groepen zoals Hamas en Islamitische Jihad steeds dichter bij een staakt-het-vuren komen. De Israëlische militaire inlichtingendienst gaat er volgens Haaretz vanuit dat de drie maanden geldende wapenstilstand binnen een paar dagen kan worden getekend.