ROTTERDAM - Rotterdam onderzoekt of Turkse organisaties in de stad op enige manier verbonden zijn met de omstreden islamitische prediker Fethullah Gülen. De gemeenteraad nam donderdag een motie aan die het college daartoe opdracht geeft.

Het gaat om Turkse instellingen die subsidie krijgen voor integratie, terwijl het tegenovergestelde zou plaatsvinden.

Geldstromen

De gemeenteraad wil dat de geldstromen van Turkse schoolinternaten, De Dialoogacademie, Stichting Islam en Dialoog, Stichting Hogiaf, Time Media Groep en het Cosmicus College worden onderzocht.

Motie

Leefbaar Rotterdam diende de motie in en kreeg steun van het grootste deel van de PvdA-fractie. Ook D66, SP en CU/SGP steunden de motie.

Zij zeiden echter niet te twijfelen aan de integriteit van de Turkse instellingen en vinden dit een mooie aanleiding om dat eens met een onderzoek bevestigd te zien.

Gülen

Volgens sommigen is de organisatie van Fethullah Gülen een sektarische beweging die uit is op de islamisering van de samenleving en ook in Nederland vele duizenden aanhangers heeft.

Gülen is in zijn eigen land, Turkije, tot ongewenst persoon verklaard omdat hij een risico vormt voor de seculiere samenleving.

Kamer

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer gaf eerder minister Ella Vogelaar (Integratie) te kennen een landelijk onderzoek te willen.