DEN HAAG - Een ruime Kamermeerderheid zal woensdag instemmen met het sturen van Nederlandse mariniers naar Irak. Ook de tot nog toe twijfelende fracties van VVD en PvdA lijken bereid in te stemmen, mits de ministers Kamp (Defensie) en De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) woensdag in het Kamerdebat een overtuigend betoog houden over de risico's voor de militairen en over de wederopbouw van Irak.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei dinsdag dat hij ervan overtuigd is dat Kamp en De Hoop Scheffer woensdag in het debat antwoorden zullen geven die de laatste twijfels bij zijn partij zullen wegnemen.

Van Aartsen: "Het is heel belangrijk dat Nederland een bijdrage levert aan de toekomst van Irak en het niet alleen overlaat aan de Amerikanen en Britten." Over een eerder pleidooi van de PvdA om te overwegen militairen naar Congo te sturen, zei Van Aartsen: "De PvdA zoekt het maar uit. Congo is geen geloofwaardig alternatief."

PvdA: voor

Ook PvdA-Tweede-Kamerlid Koenders liet dinsdag doorschemeren dat zijn partij voor zal stemmen. Hij heeft geen problemen met de militaire risico's, maar nog wel een "aantal serieuze vragen". Hij wil dat de geweldsinstructies niet alleen de Nederlandse militairen beschermen, maar ook in het belang zijn van de bevolking van Irak en hun mensenrechten. Ook zal Koenders een pleidooi houden voor een grotere rol van de Verenigde Naties bij de wederopbouw van Irak.

Bronnen binnen de PvdA zeggen dat er binnen de fractie een zestal Kamerleden is dat grote bezwaren heeft tegen een Nederlandse bijdrage in Irak. De verwachting is dat de helft van deze zes twijfelaars zich uiteindelijk loyaal neer zal leggen bij het fractiestandpunt, maar dat de Kamerleden Samson, Arib en Van Heteren tegen zullen stemmen.

GroenLinks en SP: tegen

De regeringspartijen CDA en D66 en de partijen LPF, ChristenUnie en SGP waren al voorstander van het sturen van 1100 militairen naar de provincie Al-Muthanna in Irak. GroenLinks en SP zijn zeker tegen.

VVD: Voor

VVD-woordvoerder Wilders: "wil niets liever dan instemmen". Hij wil van minister Kamp nog wel meer inzicht in de robuustheid van de geweldsinstructies. Ook wil hij zeker weten dat de verkenning van de woestijn in het zuiden van Al-Muthanna goed is geregeld via Britse onbemande spionagevliegtuigen of via satellieten. Als dat niet zo is, moet het kabinet misschien overwegen Orion-patrouillevliegtuigen mee te sturen.

Ook wil Wilders van Kamp horen dat er harde afspraken zijn gemaakt over de evacuatie door Britse militairen van Nederlanders in noodsituaties. Zijn belangrijkste punt is echter dat het kabinet meer duidelijkheid moet geven over het gevaar dat onrust in Centraal- en Noord-Irak overslaat naar de nu nog rustige zuidelijke provincie van de Nederlanders. Belangrijk daarvoor is dat de sjiitische bevolking betrokken wordt bij het nieuwe bestuur in Irak.