MUNCHEN - Van de wegrestaurants in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk krijgt 30 procent het predikaat onvoldoende opgeplakt door de Duitse automobilistenvereniging ADAC. Van de 65 onderzochte plaatsen vielen er negentien in de categorie onvoldoende tot zwaar onvoldoende, zo blijkt uit de dinsdag openbaar gemaakte onderzoeksgegevens.

De Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC) testte voor het vijfde jaar op rij de kwaliteit van tientallen restaurants/rustplaatsen met bijbehorende infrastructuur als kinderspeelplaatsen en picknickbankjes. De onderzochte accomodaties liggen doorgaans langs belangrijke vakantieroutes.

De vereniging verleende dit jaar zeventien keer het oordeel goed, zes keer het predikaat zwaar onvoldoende, dertien maal onvoldoende en 29 keer voldoende. Geen enkele onderzochte plaats kwam dit jaar als zeer goed uit de bus.

De etablissementen werden in tien categoriën getest en beoordeeld. Belangrijke criteria als verkeersveiligheid, gastronomische kwaliteit en hygiëne telden daarbij zwaarder dan andere voorzieningen zoals service, de aanwezigheid van telefoons, prijs, toegankelijkheid en ligging.

De Duitse stop Im Hegau West langs de A-81 tussen Singen en Stuttgart kwam als beste uit de bus. De slechtse plek in de rangschikking, Haiger aan de A-45 ligt eveneens in Duitsland. Het ADAC-oordeel hierover is spijkerhard.

De beste plaats buiten Duitsland waar men tijdens een autoreis even op adem kan komen ligt volgens de bond in Frankrijk. Het Centre de la France-Farges-Allichamps aan de A-71 tussen Orléans en Clermont-Ferrand komt op plaats negen in het algemene eindklassement. In voorgaande jaren eindigde tot twee keer toe een Frans etablisement op de eerste plaats in de definitieve rangschikking. De ADAC heeft weliswaar geen overall einduitslag gepubliceerd maar wel op zijn site www.adac.de de testresultaten gepubliceerd van alle onderzochte plekken.