RIJSWIJK - "De verslapping van de waakzaamheid die Nederland binnensluipt, is ongewenst en verhoogt zelfs het risico op een terroristische aanslag." Dat schrijft E. Akerboom, directeur democratische rechtsorde van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een artikel in het Tijdschrift voor de Politie.

Een woordvoerder van de AIVD verduidelijkte dinsdag in een reactie dat zijn dienst merkt dat er nu in een periode na een crisis zoals in de VS, Afghanistan of Irak, de aandacht bij zowel de overheidsdiensten in Nederland als de Nederlandse burgers verslapt. Daartegen wil de AIVD waarschuwen, omdat in die ogenschijnlijk rustige periodes juist gevaar loert.

En ook in Nederland is er nog wel degelijk sprake van dreiging, constateert Akerboom. "De oorlog in Irak heeft geen invloed gehad op de slagkracht en de strategie van terroristische netwerken. De islamistische netwerken zijn nog immer bereid en in staat om aanslagen uit te voeren en de dreiging voor aanslagen is op dit moment nog steeds hoog."

Netwerken

Akerboom stelt dat de slagen die de islamistisch-terroristische netwerken zijn toegebracht door de aanvallen op Afghanistan en het oprollen van verschillende cellen in de wereld, daar geen verandering in hebben gebracht. De gevangenneming of uitschakeling van enkele kopstukken hebben in zijn ogen wel het terreurnetwerk al-Qaeda verzwakt.

Maar hierdoor lijken de terroristische netwerken te hebben gekozen voor meer individueel opererende cellen en het selecteren van eenvoudiger te treffen doelen. "Daarom blijven de risico's ook in Europa inclusief Nederland 'ontegenzeggelijk groot", meent Akerboom.

Aanwijzingen

Er zijn concrete aanwijzingen die deze stelling staven, meent hij. Akerboom wijst erop dat het verontrustend is dat ook bij enkele in Europa verijdelde aanslagen sporen van gevaarlijke stoffen zijn aangetroffen. Dat gebeurde onder meer bij politieacties in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië. Akerboom: "De ervaring leert dat islamistische terroristen gedegen en geduldig te werk gaan. We kunnen dan ook aannemen dat de dreiging de komende jaren onverminderd hoog zal blijven."

VN-rapport

Maandag bleek uit een rapport van de Verenigde Naties (VN) dat ongeveer achthonderd vooraanstaande leden van al-Qaeda vrij rondlopen en nieuwe aanslagen op economische en toeristische doelen plannen. Deze grote groep strijders heeft volgens de VN een gedegen "intellectuele en paramilitaire training" genoten. Zij verblijven nu in verscheidene landen waar zij hun eigen weg mogen gaan. Veiligheidsdiensten hebben volgens dit rapport zeer veel moeite om deze "zeer gevaarlijke" personen te traceren.