HAARLEM - Nederlanders dringen voor in de rij bij een bushalte tijdens een regenbui, ze stelen zonder wroeging van hun werkgever en gebruiken met z'n allen zonder blikken of blozen illegale software. De gemiddelde Nederlander is asociaal, asocialer zelfs dan de gemiddelde Europeaan, zo blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Readers Digest onder 4000 Europeanen in negentien landen.

Het blad legde de ondervraagden twaalf morele dilemma's voor, zoals: wat doet u als u te veel wisselgeld terugkrijgt, levert u een gevonden portemonnee met daarin 50 euro in bij de politie en neemt u pennen en enveloppen mee van uw werk?

Nederlanders blijken niet best te scoren en hebben volgens het onderzoek weinig moeite met asociaal gedrag. De helft van de Nederlanders dringt voor in de rij bij een bushalte tijdens een regenbui, tegen gemiddeld 32 procent in de rest van Europa. Bijna procent van de Nederlanders gaf aan een illegale software kopie niet te zullen weigeren, terwijl het Europees gemiddelde 64 procent is.

De gemiddelde Nederlander voelt ook niet veel voor het inleveren van een gevonden portemonnee met 50 euro bij de politie: minder dan de helft is dat van plan. Verder neemt 50 procent van de Nederlandse ondervraagden regelmatig iets van het werk mee naar huis. De Slowaak steelt echter meer van zijn werkgever: 73 procent neemt spullen mee naar huis.