AMSTERDAM - Taxi Centrale Amsterdam (TCA) vervoert vanaf volgende week maandag geen passagiers meer tussen Schiphol en het Radisson SAS Hotel in de Amsterdamse binnenstad. Volgens TCA maken de portiers van het luxe vijfsterrenhotel zich op grote schaal schuldig aan het oplichten van taxipassagiers.

"Portiers van het hotel leggen gemiddeld 20 euro bovenop de prijs van een taxirit naar Schiphol", aldus directeur D. Grijpink van TCA. "Wij zijn het spuugzat." Volgens Grijpink verkopen sommige portiers taxibonnetjes aan klanten van het hotel voor 70 tot 80 euro, terwijl een rit naar Schiphol ongeveer 40 euro kost.

De praktijken van het hotel hebben geleid tot een lange reeks van ernstige klachten van taxichauffeurs en passagiers. "We hebben aan de directie van het hotel gevraagd de betreffende portiers te ontslaan, maar dat wilden ze niet", zegt Grijpink. De directie van het hotel was niet bereikbaar voor commentaar.

TCA gaat het hotel net zo lang boycotten totdat de directie maatregelen neemt. Vanaf volgende week gaan inspecteurs van de controledienst van de TCA dagelijks posten voor het hotel en klanten informeren. Passagiers die op Schiphol naar het Radisson SAS Hotel willen, krijgen een circulaire uitgereikt en worden geadviseerd het openbaar vervoer te nemen. Door de boycot loopt TCA duizenden euro's per dag mis.

Volgens Grijpink is Radisson SAS niet het enige hotel waar portiers een te hoge prijs vragen voor een taxiritje. Ook een aantal andere luxe hotels in de Amsterdamse binnenstad, zoals het Pulitzer Hotel, staan op de zwarte lijst van de TCA. Die gaat de taxicentrale vooralsnog niet boycotten. "We hebben het Radisson SAS Hotel uitgekozen omdat die er met kop en schouders bovenuit steekt", aldus Grijpink. Bij de andere hotels zouden portiers 10 tot 20 euro bovenop de ritprijs leggen.