ENSCHEDE - De Enschedese politiek legt zich niet neer bij de mogelijke sluiting van vliegbasis Twenthe. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens een raadsvergadering. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad wil tot actie overgaan als de luchtmachtbasis inderdaad wordt gesloten.

Burgemeester J. Mans van Enschede vroeg minister Kamp van Defensie eerder op de dag om opheldering. De bewindsman vertelde geen mededelingen te kunnen doen. Pas eind augustus wordt duidelijk op welke onderdelen binnen de krijgsmacht wordt bezuinigd, zo werd Mans verteld.

Wethouder E. Helder van Economische Zaken zegt dat het onverantwoord is om de vliegbasis te sluiten. Hij refereert daarbij onder meer aan de miljoeneninvesteringen die recentelijk zijn gedaan om de landingsbanen te verbeteren. Door de renovatie kunnen ook grotere chartertoestellen die op vakantiebestemmingen vliegen van de militaire start- en landingsbanen gebruik maken.

Het loodje leggen

Die investering dreigt nu overbodig te worden. Algemeen wordt aangenomen dat als de vliegbasis verdwijnt ook de burgerluchthaven het loodje legt. Enschede Airport Twente lijdt al jaren een kwijnend bestaan. De Enschedese politiek wil de andere Twentse gemeenten en provincie mobiliseren om de vliegbasis en luchthaven voor Twente te behouden.

Actie

De militaire vakbond AMFP is dinsdag begonnen met een actie aan de poort van de vliegbasis. De militairen die naar binnen gaan krijgen een vlugschrift waarop staat dat een mogelijke sluiting van de basis onacceptabel is.

De ruim 1100 werknemers wordt ook een hart onder riem gestoken door commandant Reefman van de Vliegbasis Twenthe. Hij complimenteert in een brief het personeel met de perfecte organisatie van de open dag van afgelopen weekeinde. Verder stelt de commandant dat het voorbarig is te concluderen dat de basis gaat sluiten. "Het gaat om geruchten", zo vermeldt de brief.

Volgens hoofdbewaker T. Nederveen is dinsdag een 'gewone' werkdag. Er staan geen actiebijeenkomsten op het programma. Ook Defensie geeft vandaag geen verklaring uit, aldus Nederveen.