KANDAHAR/KABUL/DEN HAAG - Een zelfmoordaanslag heeft zondag in de Afghaanse plaats Deh Rawod, 400 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kabul, zeker 24 mensen het leven gekost.

Een zelfmoordaanslag in de plaats Deh Rawod, in de provincie Uruzgan, kostte zondag zeker 24 mensen het leven.

Dader

De dader zette bepakt met explosieven zijn motor naast een politievoertuig op de markt van Deh Rawod en blies zich op, aldus de politiecommandant.

"Ik zag veel doden en gewonden. Mensenvlees, bloed, stukjes metaal, hout en kleren liggen overal verspreid. Alles zit onder het bloed", zei een ooggetuige tegen het Franse persbureau AFP.

Het is de bloedigste aanslag in Uruzgan sinds de Nederlandse troepen in 2006 gelegerd werden in de provincie.

Conseqeunties

Volgens een Nederlandse defensiewoordvoerder is het nog te vroeg om te speculeren over de eventuele consequenties van de aanslag voor de regio.

Amerikaanse militairen

Zeker negen Amerikaanse militairen kwamen om tijdens gevechten met de Taliban in het noordoosten van Afghanistan. Dat meldde de BBC zondagavond op gezag van de Amerikaanse commandant Daniel Dwyer.

Het gaat om een van de zwaarste Amerikaanse verliezen op één dag sinds de door Amerikanen geleide invasie van Afghanistan in 2001.

Amerikaanse gevechtseenheid

De NAVO meldde eerder dat een kleine Amerikaanse gevechtseenheid nabij het dorp Wanat in de provincie Kunar zondagochtend onder zwaar vijandelijk vuur kwam.

Opstandelingen zouden met onder meer machinegeweren en raketgranaten op de Amerikanen hebben geschoten. Lokale functionarissen meldden dat ook Afghaanse burgers en militanten zijn omgekomen.

Pakistan

Volgens zegslieden van de ISAF kwamen de aanvallers van over de grens in Pakistan. Daar sneuvelden zaterdag zeker zestien militairen van het Pakistaanse leger in een hinderlaag van de Taliban.

In de zuidelijke provincie Helmand brachten internationale en Afghaanse troepen zaterdag en zondag zeker veertig islamitische opstandelingen om het leven tijdens een nog lopende operatie.

De gevechten begonnen toen een militaire patrouille zaterdag in het oosten van de provincie in een hinderlaag werd gelokt.

Politiebureaus

Islamitische opstandelingen bestormden zaterdag ook twee politiebureaus in de grensprovincie Nurestan. Daarbij kwamen twee rebellen om het leven. Volgens de gouverneur van de provincie worden vier agenten vermist.

Hij waarschuwde dat het district in handen van de Taliban zal vallen als de veiligheidstroepen in de provincie niet snel hulp van buitenaf krijgen.

In de provincie Ghazni schoten Taliban twee vrouwen dood omdat zij prostituees zouden zijn en zouden collaboreren met de Afghaanse politie. Elders in Afghanistan ontvoerden onbekenden een lid van het Afghaanse Hogerhuis.