GRONINGEN - Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) gaat een nieuw medicijn gebruiken om de gevolgen van een herseninfarct tegen te gaan. Het middel trombolyticum zorgt ervoor dat de bloedprop in de hersenen die het infarct veroorzaakt oplost. Dat heeft het ziekenhuis maandag bekendgemaakt.

Onmiddellijk ingrijpen na een herseninfarct kan de gevolgen voor de slachtoffers flink beperken. Na een behandeling met trombolyticum hebben de patiënten minder restverschijnselen en kan een groter deel van hen zelfstandig blijven leven. Voorwaarde is wel dat de getroffene binnen drie uur het medicijn krijgt toegediend. Hiertoe zal dag en nacht een speciaal team klaarstaan op de afdeling neurologie.

Vroeger had het weinig zin om direct na een herseninfarct naar het ziekenhuis te gaan. Omdat de specialist maar weinig kon doen, moesten patiënten maar afwachten of de beroerte blijvende schade zou aanrichten.

Het herseninfarct is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak en de belangrijkste veroorzaker van niet aangeboren handicaps. Tachtig procent van de beroertes wordt veroorzaakt door een bloedprop in de hersenen.