PARIJS - Syrië en Libanon hebben afgesproken voor het eerst in hun getroebleerde geschiedenis ambassades in elkaars hoofdsteden te openen.

Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy zaterdag na gesprekken met de Syrische president Bashar al-Assad en het Libanese staatshoofd Michel Suleiman laten weten.

Op een gezamenlijke persconferentie in Parijs sprak Sarkozy van een "historische stap voorwaarts". Syrië trok enkele jaren geleden, na de moord op de Libanese oud-premier Rafik Hariri, onder grote druk zijn troepen uit Libanon terug.

Bemiddelen

Assad vroeg zijn Franse ambtgenoot Sarkozy bovendien om te bemiddelen in directe vredesbesprekingen tussen Syrië en Israël. De twee landen zijn dit jaar indirecte gesprekken aangegaan over de Golan-hoogte, die Israël in 1967 innam van Syrië.

Sarkozy sprak met Assad en Suleiman voorafgaand aan de 'mediterrane' topontmoeting die de Franse diplomatie heeft georganiseerd voor Europese landen en landen met oevers aan de Middellandse Zee. De euro-mediterrane top begint officieel zondag.