AMSTERDAM - Op last van de brandweer zijn in Amsterdam-West zaterdagochtend ruim honderd woningen ontruimd. Een schoorsteen staat na een blikseminslag op instorten.

Een deel van de vijftig meter hoge schoorsteen van het voormalige kraakpand Tetterode aan de Da Costakade is al naar beneden gekomen en landde op de binnenplaats. Niemand raakte daarbij gewond, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Afgezet

De omgeving rond het gebouw is afgezet. Volgens de brandweerzegsvrouw probeert de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht het pand veilig te stellen. De sloop van de schoorsteen is inmiddels begonnen.

Tijdens de werkzaamheden worden omwonenden opgevangen in het stadsdeelkantoor van stadsdeel Oud-West. Niet alle omliggende woningen zijn ontruimd. Bewoners van de Potgieterstraat kunnen thuisblijven, maar ze mogen niet de binnentuin tussen de huizen betreden. De bewoners van de andere woningen kunnen waarschijnlijk tegen de avond weer naar huis.

Bliksemafleider

Bewoners zeiden tegen de NOS dat ze eerder hebben geklaagd omdat er volgens hen geen bliksemafleider op de schoorsteen zat. De woordvoerder van de brandweer wilde daar niet op ingaan.

Het is bij haar ook niet bekend of er een bliksemafleider op de schoorsteen zat en of die werkte.

Woningen ontruimd wegens instortingsgevaar