DEN HAAG - Vakantiegangers die met de auto richting het zuiden gaan, kwamen zaterdagochtend vroeg al in de diverse files terecht. In de loop van de ochtend namen de files flink in lengte toe.

Bovendien was er een ongeval op de A6 in Frankrijk, waarna de weg in noordelijke richting werd afgesloten.

Files

In Frankrijk liep het verkeer volgens de ANWB vast op de route door de Rhône-vallei via de A7; ten noorden en zuiden van Lyon staan files van 20 tot 30 kilometer lang.

Voor de Sint Gotthardtunnel in Zwitserland was er in zuidelijke richting een wachttijd van ruim 3,5 uur. Ook in Oostenrijk was het aansluiten in de rij om door de tunnel te kunnen.

Op de A10 voor de Tauerntunnel stond tegen de middag 30 kilometer, de wachttijd is opgelopen tot vier uur.

De ANWB had al gewaarschuwd voor grote drukte op de Europese wegen. In België en Frankrijk hebben veel mensen een lang weekend. In Vlaanderen is vrijdag de bouwvakvakantie begonnen. In Frankrijk wordt maandag de nationale feestdag 14 juli gevierd.

Nederland

In Nederland verwacht de toeristenbond relatief weinig problemen op de weg, ook al begon vrijdag in het noorden de bouwvak en gaan ongeveer 1 miljoen Nederlanders op vakantie.

Circa 550.000 van hen reizen naar het buitenland, de rest blijft in eigen land. In België worden zaterdag vooral files verwacht op de E40 Brussel richting Oostende, de E25 Luik-Arlon en de E411 Brussel-Arlon.

Frankrijk en Duitsland

In Frankrijk wordt het zaterdag erg druk op de wegen naar het zuiden. Knelpunten zijn de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens en de A10 Parijs-Orléans-Spaanse grens.

In Duitsland begon vrijdag de schoolvakantie in het noorden en oosten. In het noorden wordt het druk op de A1/A7 bij Hamburg en op de wegen richting Noord- en Oostzeekust. In het zuiden is er vertraging op de wegen rond Neurenberg en München.

Evenementen

In Nederland kan een aantal evenementen voor verkeersoverlast zorgen. Zo zijn er in Den Helder de Nationale Vlootdagen, in Zandvoort de DTM races en in Rotterdam is het North Sea Jazz Festival.

Ook Dance Valley in Spaarnwoude en Sensation Black in Amsterdam kunnen verkeersdrukte veroorzaken.