NEW YORK - Rusland en China hebben vrijdag in de VN-Veiligheidsraad hun veto gebruikt tegen een ontwerpresolutie die voorzag in sancties tegen Zimbabwe.

Amerikanen en Britten hadden zich voor de resolutie ingezet. Die voorzag in een streng wapenembargo tegen Zimbabwe en in een reisverbod voor president Robert Mugabe en dertien andere leden van de regering van het Afrikaanse land. Ook zouden hun buitenlandse banktegoeden zijn bevroren.

De westerse landen die voor de resolutie waren, bedoelden die als maatregel tegen het geweld en de onregelmatigheden rond de verkiezingen in Zimbabwe.

Bedreiging

Tegenstanders als Rusland en China zien in de politieke crisis in Zimbabwe en in de intimidatie van aanhangers van oppositieleider Morgan Tsvangirai geen bedreiging van vrede en veiligheid in de wereld, het werkterrein van de Veiligheidsraad.

Mugabe had donderdag per brief tegen de sanctieplannen geprotesteerd.

Chidyausiku

De Zimbabwaanse VN-ambassadeur Boniface Chidyausiku kreeg vrijdag als eerste het woord. Hij zei dat zijn land in vrede leeft met zichzelf en zijn buren.

Zimbabwe is geen bedreiging voor vrede en veiligheid in de wereld, en daarom zijn VN-sancties niet op hun plaats, aldus de diplomaat.

Inmenging

Hij hekelde de "voortdurende inmenging" van andere landen in de Zimbabwaanse interne aangelegenheden. De voormalige Britse koloniale mogendheid zou ageren tegen een "rechtvaardige verdeling van land" tussen de blanken en de zwarten, zoals bij de onafhankelijkheid in 1980 is afgesproken.

Misbruik

Nu bij de verkiezingen in Zimbabwe niet het door de Britten gewenste resultaat uit de bus is gekomen, 'misbruiken' Britten en Amerikanen de Veiligheidsraad voor hun "imperialistische verovering".

Als de Veiligheidsraad zou instemmen met de sancties, zou dat een "gevaarlijk precedent" zijn, aldus de ambassadeur.

Uiteindelijk stemden naast Rusland en China ook Zuid-Afrika, Libië en Vietnam tegen de sancties.