DEN HAAG - Een vliegtuig met aan boord zeven Nederlandse Tweede Kamerleden heeft vrijdag een noodlanding gemaakt in Sudan.

De delegatie was op weg van Juba in het zuiden van Sudan naar de hoofdstad Khartum. Dat heeft SP-Kamerlid Ewout Irrgang laten weten.

Niemand is gewond geraakt. De piloot besloot een noodlanding te maken op het dichtstbijzijnde vliegveld toen er een ster in de ruit van de cockpit was ontstaan. Dat gebeurde tijdens hevige turbulentie, mogelijk door een stuk ijs.

Om veiligheidsredenen mocht niet gemeld worden waar het toestel precies is geland.

Delegatie

De delegatie bestaat uit leden van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken: Henk-Jan Ormel, Kathleen Ferrier, Raymond Knops (CDA), Harm Waalkens, Chantal Gill'ard (PvdA), Arend Jan Boekestijn (VVD) en Irrgang.

Zij brengen van 5 tot en met 12 juli een werkbezoek aan het land om meer inzicht te krijgen in de politieke situatie en de uitvoering van het vredesakkoord tussen noord en zuid.

In het zuiden speelt Nederland een rol bij de wederopbouw, na een vijftig jaar durende oorlog.

Darfur

Ook besteden ze aandacht aan de situatie in Darfur, in het westen van het land. Daar is de afgelopen jaren veel geweld geweest tussen rebellerende milities en het regeringsleger, waardoor ongeveer 300.000 mensen omkwamen en zeker 2 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen.