HAARLEM - De Volendamse café-eigenaar J.V. bestrijdt dat de verlichting die de nooduitgangen in café De Hemel moest aangeven, niet goed zichtbaar was. Ook was volgens hem de nooduitgang niet moeilijk te openen. V. zei dat maandagochtend voor de rechtbank in Haarlem, waar hij terechtstaat in verband met de cafébrand in Volendam in de nieuwjaarsnacht van 2001.

De politie constateerde na de brand dat de kerstversiering het zicht op de bordjes belemmerde. "Dat is absoluut niet waar", aldus V. "We hadden rond die bordjes geen versiering hangen." V. erkende voor de rechtbank dat voor de ramen traliewerk zat. "Dat moest van Bouw- en Woningtoezicht", zei hij.

Traliewerk

Het traliewerk zat op slot, de sleutel hing achter de bar. Volgens V. kon je het slot echter zo open trekken. De voorzitter van de rechtbank, R. Toeter, hield V. voor dat verklaringen dat tegenspreken. Advocaat J. Boksem merkte daarbij op dat de ramen niet officieel dienst deden als vluchtroute.

Brandslang

Verder erkende V. dat de brandslanghaspel in een kast hing, met daarop geen aanwijzing naar het blusapparaat toe. Dit was volgens de horecabaas echter gebeurd in samenspraak met de gemeentelijk brandpreventieambtenaar K. Bont. De verdachte hield vol dat het café voldoende vluchtmogelijkheden had, maar kon begrijpen dat het moeilijker is om die goed te gebruiken in het donker en in een panieksituatie zoals die heerste in café De Hemel in de nieuwjaarsnacht van 2001.

Getuigen

De rechtbank heeft vier getuigen opgeroepen. Maandagmiddag wordt een deskundige van onderzoeksinstituut TNO gehoord. Daaraan voorafgaand wordt een video getoond van een reconstructie van de brand. Dinsdag volgen de getuigenverhoren van een barkeeper, en twee getuigen-deskundigen. Donderdag hoort de rechtbank alle drie de verdachten.

Een aantal slachtoffers en nabestaanden uit Volendam is naar de rechtbank in Haarlem gekomen om het strafproces te volgen. Ook pastoor Berkhout is aanwezig. Rechter Toeter begon de rechtszaak met de nabestaanden en slachtoffers veel kracht toe te wensen.