SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee gaat komende weken op de Nederlandse luchthavens actief reizigers waarschuwen dat ze in het buitenland geen nepwapens mogen kopen en in Nederland mogen invoeren. De vakantiegangers krijgen een folder uitgereikt, waarin de regels over imitatiewapens staan.

Volgens de marechaussee kopen ieder jaar veel Nederlandse toeristen in het buitenland nepwapens voor kinderen. Maar deze goedlijkende imitaties zijn in Nederland verboden.

"Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als dit soort imitatiewapens in verkeerde handen vallen", legde een woordvoerster van de marechaussee maandag uit. "In 2001 nam de politie in Nederland ruim driehonderd nepwapens in beslag die bij misdrijven zijn gebruikt. Daarom gaan de marechaussee en de douane de zomermaanden op de vliegvelden ook extra controleren op het bezit van deze wapens."

Boete: 270 euro

Toeristen die toch worden betrapt met een namaakwapen staat een boete van maximaal 270 euro te wachten. Ook zal het verboden voorwerp in beslag worden genomen. In 2002 controleerde de marechaussee tijdens het zomerseizoen ook extra intensief. Toen werden er alleen al op Schiphol 42 imitatiewapens onderschept. Over heel 2002 waren dit er bijna driehonderd.

Nederlandse toeristen kopen veel nepwapens in Zuid-Europese landen zoals Spanje en Turkije. Deze wapens zijn daar gewoon in de winkel te koop, omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden.