WLADYSLAWOWO - De mobiele kliniek aan boord van de abortusboot in de Poolse havenstad Wladyslawowo is maandag verzegeld. Dat gebeurde na een inspectie van het Openbaar Ministerie op het schip van de organisatie Women on Waves. Dat heeft een woordvoerster maandag gezegd.

Het is de autoriteiten volgens de woordvoerster niet duidelijk wat voor medicijnen er zich in de kliniek bevinden. "De openbare aanklager heeft ons al gezegd dat we niets illegaals doen, maar er moet eerst een apotheker aan boord komen om te zien welke medicijnen er zijn."

Het moet voor de autoriteiten duidelijk zijn dat Women on Waves de medicijnen, zoals de abortuspil voor eigen doeleinden gebruikt en niet aan land en in de handel brengt.

De abortusboot is zondag aangekomen in Wladyslawowo. Dat ging gepaard met een kleine betoging. De stichting Women on Waves wil met het bezoek de aandacht vestigen op de in haar ogen achterhaalde Poolse abortuswetgeving. In de katholieke landen Polen en Ierland is zwangerschapsonderbreking op wat uitzonderingen na verboden. De stichting deed in 2001 met een boot Ierland aan.

Women on Waves verwacht dat de verzegeling van de kliniek na onderzoek door de apotheker weer ongedaan wordt gemaakt.