BRUSSEL - De nieuwe Belgische genocidewet valt in goede aarde bij de NAVO en Israël. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel zei dit na gesprekken met NAVO-secretaris-generaal Robertson en de Israëlische ambassadeur in Brussel.

Hij beriep zich voorzichtig ook op eerste "relatief positieve" reacties van Amerikaanse zijde, na eigen contacten met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington en gesprekken met de Belgische ambassadeur in de Verenigde Staten. Een eerste officiële reactie uit Washington wordt later maandag verwacht.

Volgens Michel reageerde Robertson, die hij zondagavond opzocht, positief op de inperking van de wet waarover de regeringsonderhandelaars van de liberalen en socialisten dit weekeinde het eens werden. Alleen misdrijven met een Belgische dader of slachtoffer kunnen worden worden vervolgd, of als deze minstens drie jaar in België verblijven.

Rumsfeld

Vooral de Verenigde Staten reageerden gepikeerd op de oude wet, ondanks een recente aanpassing. Defensieminister Rumsfeld dreigde met het vertrek van de NAVO uit België en een boycot door Amerikaanse politici vanwege aanhoudende klachten tegen onder anderen president Bush.

Volgens Michel is tijdens het onderhoud met Robertson niet gesproken over de NAVO-zetel. "De plaats van de NAVO is hier. Ik praat niet over onderwerpen die er niet zijn", aldus een citaat op de site van de krant Financieel-Economische Tijd.

Hij sprak ook de Israëlische ambassadeur die naar verluidt gerustgesteld zou zijn dat België een regeling krijgt zoals die in Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada of Spanje. Er liep in België ook een aanklacht tegen Sharon voor zijn rol, als toenmalige defensieminister, bij de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatila in 1982.

Als premier is hij onschendbaar, maar zodra hij dat niet meer zou zijn, kon hij vervolgd worden iop grond van de oude genocidewet.