AMSTERDAM - De Canadese politie heeft twee van de vijf voeten die in een jaar tijd zijn aangespoeld op de kust van British Columbia door middel van DNA-tests met elkaar weten te matchen.

Het blijft echter een raadsel aan wie de voeten toebehoorden en waarom ze op de kust aanspoelden.De derde voet, die in februari aanspoelde, bleek van dezelfde volwassen man als de laatste (en enige linker-) voet die in juni werd gevonden.

Dna-vergelijking met monsters uit de Candese databank van vermiste personen heeft geen matches opgeleverd.Volgens de politie zijn er geen concrete aanwijzingen dat de voeten met geweld van de ledematen zijn verwijderd. Als menselijke lichamen lang in het water liggen, kunnen ledematen of zelfs het hoofd losraken.

Kust

Een van de theorieën is dan ook dat de voeten toebehoorden aan slachtoffers van een bootongeluk op zee of op de rivier de Fraser en dat ze naar de oceaan zijn gedreven om vervolgens op de kust aan te spoelen.

De Canadese politie zei overigens nog geen contact te hebben gehad met haar Zweedse collega's, die deze week in de buurt van Stockholm eveneens een aangespoelde voet vonden.Een zesde voet die in juni werd aangetroffen bleek geen mensenvoet, maar een dierenpoot die iemand bij wijze van grap in een gymschoen had gestoken.