AMSTERDAM - De 40-jarige vrouw die op vakantie in Uganda werd besmet met het Marburg-virus, is vrijdagochtend overleden.

De vrouw uit Bakel liep de besmetting vermoedelijk op tijdens een bezoek aan een grot in het Afrikaanse land. Ze werd daar aangevlogen door een vleermuis. Eerder deze maand werd de vrouw opgenomen in de Elkerliek Kliniek in Helmond, maar toen de symptomen verergerden, werd zij overgeplaatst naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Vaccin

Het Marburg-virus is een zeldzame, ernstige infectieziekte die koorts en hevige bloedingen veroorzaakt. Tegen het virus bestaat nog geen effectief vaccin of behandeling. Patiënten hebben een grote kans te overlijden.

Het zeer besmettelijke virus komt voor in delen van Afrika. Net als het nauw verwante ebola eisen incidentele uitbraken van de ziekte daar soms tientallen of zelfs honderden levens.

Verspreiding

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans op verdere verspreiding van de ziekte in Nederland zeer klein. Ongeveer honderd mensen die met de overleden vrouw in contact zijn geweest, zijn onder medisch toezicht gesteld.

Onderzoek

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt reizigers om vleermuisgrotten in Uganda te vermijden. De autoriteiten in Uganda zijn gewaarschuwd, en stellen een onderzoek in naar de grot waar de vrouw vermoedelijk met het virus in aanraking is gekomen.