AMSTERDAM - Twee Belgische artsen van de medische missie die op initiatief van actiegroep Stop de Bezetting naar Israël reist, zijn de toegang tot Israël geweigerd. Volgens een woordvoerder van de missie, waartoe ook Gretta Duisenberg behoort, zijn de twee aangehouden en zullen ze op het eerste het beste vliegtuig naar de Belgische luchthaven Zaventem worden gezet.

Het Israëlisch ministerie van Binnenlandse Zaken geeft als reden op dat de artsen niet om medische, maar om politieke redenen het land binnen willen. Ook de Nederlandse artsen zou de toegang tot Israël ontzegd worden, terwijl mevrouw Duisenberg Israël wel binnen zou mogen.

Medische toestand

Gretta Duisenberg, de echtgenote van president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank, probeert met de nieuwe trip naar de Palestijnse gebieden de aandacht te vestigen op de medische toestand van het Palestijnse volk in de bezette gebieden. De Belgen artsen waren zondagavond vertrokken, de Nederlanders maandagochtend.

De medici willen bezoeken brengen aan ziekenhuizen op de Westoever en de Gazastrook en gesprekken houden met Palestijnse collega's. Ondanks de weigering van Israël om de artsen toe te laten, hopen de initiatiefnemers dat de Israëlische regering "haar verantwoordelijkheid neemt en de medisch-humanitaire missie alsnog toestaat om in alle vrijheid de gezondheidstoestand in Palestina te kunnen onderzoeken."

Het is niet de eerste keer dat Gretta Duisenberg een bezoek brengt aan de bezette gebieden. In januari van dit jaar kreeg zij (inter)nationaal veel kritiek tijdens een oriëntatiereis. Ze had toen een ontmoeting met de Palestijnse leider Arafat en ze liet blijken wel begrip te hebben voor Palestijnse zelfmoordacties. Later nam ze afstand van deze uitlating.