DEN HAAG - Ongeveer veertig woningen in Den Haag zijn zondagavond ontruimd in verband met een gaslek. Het lek ontstond door nog onbekende oorzaak in een groot woningcomplex aan het Buitenom. Vier tramlijnen werden omgeleid. De wegen in de omgeving werden afgezet.

De woningen horen voor een groot deel bij de Blauwe Aanslag, het grootste kraakpand van Den Haag, dat in het complex is gevestigd. In een van de hofjeswoningen die aan de Blauwe Aanslag grenzen, had de brandweer een grote hoeveelheid gas gemeten.

Nadat medewerkers van het energiebedrijf Eneco de gasleiding hadden opgegraven en afgesloten, heeft de brandweer woning voor woning gecontroleerd en geventileerd. In verband met ontploffingsgevaar gebeurde dat laatste met een speciale door water aangedreven ventilator.

De brandweer kreeg de melding van de gaslekkage rond 20.40 uur. Vier uur later konden alle bewoners terugkeren in hun huis, aldus de woordvoerder van de brandweer. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de lekkage.