AMSTERDAM - Het hele land ondervindt hinder van de westerstorm met zware windstoten tot ongeveer 100-120 kilometer per uur die sinds vrijdag over het land waait. Treinen rijden langzamer en Friese veerboten blijven aan de kade. De politie heeft automobilisten gewaarschuwd niet met aanhangers of caravans op pad te gaan. De storm met een windkracht van zes tot zeven, aan de kust zelfs negen tot tien.

Bekijk video

De hoogste toren van Leeuwarden, de 114,5 meter hoge Achmeatoren

Door de gedeeltelijke afsluiting van de binnenstad zijn er rondom in het centrum verkeersopstoppingen.

De Railverkeersleiding heeft treinen in het westen en midden van Nederland vrijdagochtend wegens de storm een snelheidsbeperking opgelegd. Andere ritten zijn uit de dienstregeling geschrapt om vertragingen te voorkomen.

Met de snelheidsbeperking willen de Nederlandse Spoorwegen voorkomen dat schade aan de bovenleiding ontstaat. Door het zwiepen van de kabels kunnen die onder de stroomafnemer van de trein geraken, waardoor schade ontstaat.

80 Kilometer per uur

Op een fiks aantal trajecten mogen treinen niet sneller dan 80 kilometer per uur rijden. Dit geldt onder meer op trajecten vanuit Rotterdam en Amsterdam naar plaatsen in Noord-Holland.

Ook de treinen van Amsterdam naar Utrecht en Lelystad moeten vaart minderen. Vertragingen tot een kwartier kunnen daardoor eerder regel dan uitzondering worden op de trajecten, maar die kunnen oplopen tot een half uur.

Veerboten

De Friese rederij Doeksen houdt vrijdagavond de veerboten aan de kade in verband met de westerstorm. Als gevolg hiervan kunnen reizigers naar de eilanden Terschelling en Vlieland alleen vrijdagmiddag nog mee.

In combinatie met het tij, de windrichting en windkracht en het feit dat het straks donker is kunnen we vanavond niet meer verantwoord onze passagiers over brengen, aldus een woordvoerder van de rederij.

/NIEUWSKNMI verwacht zware storm

/WEERActueel Weerbericht