WLADYSLAWOWO - De abortusboot van de vrouwenorganisatie Women on Waves is zondag aangekomen in de Poolse havenplaats Wladyslawowo. Op de kade stond een groepje betogers, die het schip en een aantal wachtende sympathisanten met eieren en rode verfbommetjes bekogelden. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie gezegd.

Ook klonken kreten als 'moordenaars' en 'Gestapo'. De komst van het schip Langenort heeft in het overwegend rooms-katholieke Polen de gemoederen verhit. President Aleksander Kwasniewski wijst de komst van het vaartuig af als iets 'volstrekt negatiefs'.

De douane onderzocht het schip na aankomst. Volgens woordvoerster Jeannette Kruseman van de organisatie leidde dat verder niet tot problemen. De kliniek op het schip zal in Poolse wateren maar ook daarbuiten geen abortussen plegen. In internationale wateren, waar het schip onder de Nederlandse wet valt, zullen wel overtijdsbehandelingen worden gedaan.

Incidenten

Gedurende de zondagavond waren er twee incidenten rond het schip, hoewel het op de kade verder rustig bleef. De havenautoriteiten wilden een boete opleggen omdat de juiste papieren zouden ontbreken. Door ingrijpen van hogerhand werd dit voorkomen. Verder verbraken lokale autoriteiten op het schip de verzegeling van de medicijnkasten.

Treiterigheden maar ook support

Gynaecologe G. Kleiverda sprak van kleine treiterigheden van de Poolse autoriteiten. "Maar we hebben ook veel support vanuit de Poolse bevolking. Er is hier in elk geval al een discussie op gang gekomen over liberalisering van de wet en anticonceptie."

De stichting Women on Waves wil met het bezoek de aandacht vestigen op de in haar ogen achterhaalde Poolse abortuswetgeving. In de katholieke landen Polen en Ierland is zwangerschapsonderbreking op wat uitzonderingen na verboden. De stichting deed in 2001 met een boot Ierland aan.

Het huidige schip, de Langenort, heeft voor het Wladyslawowo binnenvoer enige tijd op de rede van het dertig kilometer zuidelijker Gdansk gelegen omdat het daar niet kon binnenvaren wegens stenengooiende betogers. Eerder kon het schip in Wladyslawowo niet aanmeren door hevige storm.

De aartsbisschop van Gdansk riep de autoriteiten op zich te weer te stellen 'tegen pogingen om Polen te doden'.