AMSTERDAM - Door een schietincident in Amstelveen is woensdagavond, even voor middernacht, de 28-jarige hoofdagente Gabriëlle Cevat om het leven gekomen.

Donderdagochtend heeft de politie de vermoedelijke dader, een 49-jarige Amsterdammer, aangehouden in de woning van zijn ex-vriendin.

De vrouw reed in haar eigen auto in burgerkleding naar het politiebureau in Amstelveen-Noord om daar haar nachtdienst te doen. Ze zag onderweg een bestuurder van een BMW die slingerend over de weg reed. De agente belde daarop haar wijkteam en ging achter de auto aan.

Rijgedrag

In de Piet de Winterlaan stopte het voertuig, waarop de vrouw de bestuurder op zijn rijgedrag wilde aanspreken. Ze heeft zich bij hem gelegitimeerd. De verdachte heeft volgens getuigen onmiddellijk geschoten. Hij raakte haar eenmaal in haar bovenlichaam. Vervolgens vluchtte de man de woning binnen, waar zich op dat moment drie tieners bevonden. Zij konden via een raam ontkomen.

Leen Schaap, districtschef Zuid van de politie Amsterdam-Amstelland, zei op een persconfentie dat het niet ongewoon is dat een agent alleen handelt, omdat ze iets zag wat niet normaal was.

Geweldsdelicten

De verdachte was eerder woensdagavond betrokken bij een ander geweldsdelict in Amstelveen. Hij had op een deur van een woning geschoten, vermoedelijk een incident in de relationele sfeer. De verdachte is een bekende van de politie en was eerder betrokken bij zeden- en geweldsdelicten.

Geschokt

De agente overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen. Hoofdcommissaris Bernard Welten van politie Amsterdam-Amstelland zei dat zijn korps diep is geschokt door het overlijden van de agente. Hij sprak zijn medeleven uit met haar familie en in het bijzonder met haar partner, die ook bij de politie werkt. Tijdens de persconferentie vroeg hij een moment van stilte.

Welten gaat donderdag naar het bureau waar ze werkte om met haar naaste collega's te praten.

Afschuw

De gemeente Amstelveen heeft vol afschuw gereageerd op de dood van de agente. De burgemeester wenst alle collega's van het korps kracht toe bij het onderzoek "rondom dit misdadige incident".

Enschede

Het komt in Nederland niet vaak voor dat een agent om het leven komt tijdens zijn of haar dienst. De laatste keer was in 2004. Toen werd een 47-jarige brigadier van de politie Twente in het centrum van Enschede doodgeschoten, toen hij een Duitser wilde fouilleren die met een drugsdeal bezig was.

Schietincident Amstelveen