IJMUIDEN - De partij wapens die de politie dinsdag in een woning aan de Orionweg in IJmuiden aantrof, blijkt een waar arsenaal. De politie maakte woensdag bekend dat het een grote partij zware wapens betreft.

De politie gaf woensdag een lijst vrij: handvuistvuurwapens en shotguns van de merken Browning en Colt, langeafstandswapens van het merk Heckler en Koch, AK-47's, Uzi's, tientallen granaten, waaronder Russische en Joegoslavische scherfhandgranaten, antitankgeweer- en brisantgeweergranaten.

Verder vond de politie tientallen slagpijpen en boorpatronen en duizenden stuks munitie.

Wapentuig

Om hoeveel wapens het in totaal gaat, wil de politie in verband met het onderzoek niet zeggen. Wat de bedoeling van het wapentuig was, weet de politie nog niet. Ook onderzoekt de politie nog wat de herkomst van de wapens is.

Het is vrijwel zeker dat het hier niet om terroristische activiteiten gaat. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en de Nationale Recherche hebben geen bemoeienis met de zaak. Dat zou wel het geval zijn als het om een terroristische dreiging ging.

Ontdekking

De verdachte die dinsdagavond werd aangehouden na de ontdekking van de wapens in een woning aan de Orionweg, blijkt een 32-jarige vrouw uit die plaats te zijn.

Ze was in de woning, toen de politie de wapens aantrof. Uit voorzorg werd de woning ernaast ontruimd. Na de ruiming van het wapentuig konden de bewoners hun huis weer in.