AMSTERDAM - Acteur Carol van Herwijnen is maandag op 67-jarige leeftijd plotseling overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie woensdag meegedeeld.

Van Herwijnen werd bekend door een groot aantal films en toneel- en televisieprodukties. Hij won een Louis d'Or in 1988.

Deze zomer was Van Herwijnen te zien in een toneelproductie op De Parade, Boullabaisse. Woendag verscheen in de Volkskrant nog een positive recensie van het toneelstuk en het spel van Van Herwijnen.

Toneelschool

In 1965 deed de acteur eindexamen aan de Toneelschool in Amsterdam met onder anderen Jeroen Krabbé en Sjoukje Hooymaaijer. In 1966 won Van Herwijnen het I.C.C. Concours.

Decennia lang was de Amsterdammer vervolgens te zien op het toneel. Hij vertolkte onder meer stukken van Shakespeare, Brecht, Tsjechov en Sartre. Sinds 1968 was het gezicht van de in Laren geboren acteur ook regelmatig te zien op de televisie. Hij speelde in bekende series als: Kunt u Mij de Weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Floris, Otje, Baantjer en Flikken Maastricht.

Film

Ook werkte Van Herwijnen mee aan films waarvan Still Smoking, een Engelse cultfilm, een van de bekendste was. Aan talloze Nederlandse speelfilms verleende hij zijn medewerking. Hierbij was hij overigens niet altijd zichtbaar.

Door zijn markante stem en goede uitspraak van de Nederlandse taal werd Van Herwijnen vaak gevraagd voor een rol als stemacteur in tekenfilms. Zo werkte hij mee aan Stuart Little en was hij de stem van de uil in de Disneyproductie Bambi.

Waardering

In de toneelwereld stond Van Herwijnen bekend als een kundig, klassiek opgeleid acteur die veel waardering oogstte in verschillende kringen. Acteur Hans Cornelissen speelde in verscheidene produkties samen met Van Herwijnen. "Ik ben verbijsterd over dit nieuws.

Hij was een van de topacteurs van Nederland. Hij was zo veelzijdig. Natuurlijk speelde hij in grote klassieke stukken. Maar hij had ook een heel gekke kant, dan koos hij voor stukken die niet voor de hand lagen. Een acteur van de oude stempel maar met een scabreuze, bizarre inslag", aldus Cornelissen.

Kunde

Ook artieste Carry Tefsen werkte samen met de begenadigde toneelspeler. "Zijn achtergrond was het klassieke toneel, maar hij hield van een uitstapje naar andere takken van het vak. Hij nam dan wel altijd zijn kunde mee, dat was natuurlijk heel prettig."

De acteur overleed maandag in zijn woning in Amsterdam.