BAGDAD - Een aanslag op een oliepijpleiding in Centraal-Irak heeft een grote brand veroorzaakt. Dit hebben Amerikaanse en Iraakse zegslieden zondag vanuit Bagdad gemeld. Saboteurs bliezen de pijpleiding circa 140 kilometer ten noordwesten van Bagdad op.

De brand woedt bij de plaats Hit. Rond dezelfde plaats is een Amerikaans legervoertuig op een mijn gereden, zo meldde een Amerikaanse woordvoerder. Twee Amerikaanse militairen raakten gewond.

Enkele dagen geleden werd een oliepijpleiding in het noorden van Irak beschadigd als gevolg van sabotage. Volgens de directeur van de grootste raffinaderij van Bagdad, al-Doura, zijn de aanslagen door dezelfde groepering uitgevoerd. "Er zijn veel overeenkomsten."

Brandstofvoorziening

De brand kan gevolgen hebben voor de brandstofvoorziening in Bagdad. De grootste raffinaderij van de stad, al-Doura, is aangewezen op olie die door deze pijp toestroomt. Een ambtenaar van het ministerie van Olie vreesde zondag dat al-Doura mogelijk olie moet gaan putten uit het zuiden van het land, waar de olie-installaties in zeer slechte staat verkeren.

In het weekeinde zijn Amerikaanse militairen opnieuw bestookt op verschillende plaatsen in Irak. Een door de Amerikanen gebruikt schoolgebouw bijvoorbeeld in het zuiden van de hoofdstad. Daar vielen evenmin slachtoffers.