MAASSLUIS - In Maassluis heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. Het vuur brak volgens een woordvoerder van de brandweer rond 02.45 uur uit in een pallethandel aan de Heldringstraat en sloeg over naar een bedrijfsverzamelgebouw en een bedrijf waar onderdelen voor veiligheidsschepen worden geproduceerd.

Alle bedrijven zijn volgens burgemeester K. Karssen door de brand verloren gegaan. Rond 5.45 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer verwachtte op dat moment nog enige uren bezig te zijn met nablussen.

Uit voorzorg moesten ongeveer 150 bewoners van de nabijgelegen wijk Kapelpolder, in de volksmond bekend als 't Stort, hun woning verlaten. De hulpdiensten hebben opvang geregeld in sporthal Olympiahal, maar omstreeks 06.00 uur maakten daar nog maar 25 mensen gebruik van. Rond half negen zijn de bewoners naar hun woning teruggekeerd.

Benzinestation

De brand begon in de naast de brandweerkazerne gelegen pallethandel en sloeg daarna over naar onder meer het bedrijfsverzamelgebouw. Het vuur bedreigde ook een nabijgelegen benzinestation, maar dat bleef gespaard. De brandweer kreeg steun van korpsen uit de omgeving, waardoor het vuur met dertig voertuigen kon worden bestreden. Hoe de brand is ontstaan, is nog onbekend.

'Enorme brand'

"Voor Maassluis is dit een enorme brand. De gevolgen zijn nog moeilijk te schatten. Zeker is dat er twaalf bedrijven verloren zijn gegaan'', aldus Karssen. "Een palletbedrijf in een woonwijk midden in de stad is niet ideaal, maar het is historisch zo gegroeid."

'Geen ongeregeldheden'

Metingen van de Milieudienst Rijnmond wezen volgens de burgemeester uit dat er 'geen ongeregeldheden' zijn vrijgekomen. Uit voorzorg zijn wel de burgemeesters van Rotterdam en Rozenburg over de brand geïnformeerd. Het aan de overzijde van de Nieuwe Waterweg gelegen Rozenburg werd gealarmeerd, omdat de rook in die richting dreef.